Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en heeft als doel de gewrichten beter te laten functioneren. Daarnaast kan manuele therapie ook bijdragen aan het verbeteren van de houding en het bewegen van de patiënt. Hiervoor beschikt de manueel therapeut over een aantal specifieke technieken die kunnen worden toegepast. Deze technieken zijn gebaseerd op het beschikbare wetenschappelijke bewijs en klinische expertise. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wanneer kan een manueel therapeut mij helpen?
Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij heeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die de manueel therapeut kan behandelen:

  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • Hoge rugklachten, lage rugklachten;
  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Heupklachten, beginnende arthrose/slijtage;
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • Nek- en schouderklachten;
  • Terugkerende enkelklachten.

Werkwijze manueel therapeut.

Intake: snel.
Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit gesprek brengt de manueel therapeut de klacht zo nauwkeurig mogelijk in beeld. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding,  bewegingen en de gewrichten beoordeelt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten kunnen zitten. Samen met u beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Als dat het geval is, wordt er in overleg met u een behandelplan opgesteld.

Behandeling: effectief.
De manueel therapeut beschikt over een aantal specifieke technieken, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Bij wie kan ik terecht voor manuele therapie?
Binnen Fysiotherapie Oud-West is Ike Hillebrand werkzaam als fysiotherapeut en manueel therapeut. (master manuele therapie aan het SOMT te Amersfoort).

Voor eventuele vragen kunt u terecht bij Ike Hillebrand.