Dry Needling

Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een behandeltechniek waarbij met behulp van een “droge” naald een triggerpoint behandeld kan worden. Triggerpoints zijn lokale overgevoelige verhardingen/strengen in een spier en kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Door Dry Needling tijdens een fysiotherapie of manuele therapie behandeling in te zetten kunnen triggerpoints worden opgeheven.

Hoe ontstaat een triggerpoint?
Triggerpoints kunnen door verschillende oorzaken ontstaan:

  • Acuut; door een verkeerde beweging.
  • Langdurige overbelasting; door een verkeerde houding.
  • Overbelasting door sporten.
  • Inwerkend trauma.
  • Verminderde functie van een gewricht.
  • Oververmoeidheid.

Wanneer kan Dry Needling worden toegepast?
Tijdens de eerste afspraak wordt er bepaald of Dry Needling kan worden toegepast, hierbij wordt uw gezondheid zorgvuldig in kaart gebracht. Op het moment dat er triggerpoints in de spier gevonden zijn, er lichamelijke klachten gediagnosticeerd zijn dan kan Dry Needling worden toegepast. Tijdens de behandeling worden uiteraard de juiste desinfectie maatregelen getroffen. Dry Needling wordt gecombineerd met andere behandeltechnieken om zo een optimaal behandelresultaat te behalen.

Wanneer kan Dry Needling mij helpen?
Triggerpoints kunnen zich onder andere uiten in pijn en/of stijfheid in een spier, verminderde spierkracht in de spier en een beperkte bewegingvrijheid in een gewricht. Als u pijnlijke spieren ervaart of een gewricht slecht kunt bewegen, kan Dry Needling uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • Pijnlijke of stijve spieren door overbelasting.

Behandeling: effectieve therapie.
Door een acupunctuur naald op of nabij het triggerpoint in te brengen reageert deze met een lokale aanspanning. Deze lokale aanspanning is een reflexmatige aanspanning van de spier en dit is vaak voelbaar als een soort kramp gevoel. Na deze aanspanning reageert het spierweefsel vaak met een directe ontspanning van het triggerpoint. Kort na de behandeling kan er lichte spierpijn of beursheid in de spier ervaren worden. In wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat Dry Needling een effectieve behandeltechniek is.

Bij wie kan ik terecht voor Dry Needling?
Binnen Fysiotherapie Oud-West is Ike Hillebrand werkzaam als manueel therapeut en fysiotherapeut. Tijdens de cursus voor Dry Needling heeft zij zich gespecialiseerd op het gebied van Dry Needling. Door de gespecialiseerde opleiding is Ike uitstekend in staat om uw klachten te beoordelen. Zo kan zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. Aangezien Ike naast manueel therapeut ook als fysiotherapeut werkzaam is kan zij samen met u bekijken welke vorm van therapie voor uw situatie wenselijk is.

Voor eventuele vragen kunt u terecht bij Ike Hillebrand.